Chicken Tikka Masala
2011.06.07. 17:59
Tikka masala csirke
A tikka masala csirke neve ellenére egy skót étel, amely a Brit nemzeti ételek toplistáját vezeti, és az indiai éttermek évi 23 millió megrendelést vesznek fel – állítólag minden hetedik rendelt curry a chicken tikka masala..
A chicken tikka masala története
Legendák szerint valamikor a hatvanas években Glasgow-ban egy skót úriember tikka csirkét rendelt a környékbeli indiai étteremben. A chicken tikka egy hagyományos indiai étel, amit fűszeres joghurtban pácolnak, majd tandoor kemencében sütnek ki. Azonban a glasgow-i úriember túl száraznak találta az ételt, és rendelt mellé valami angolos mártást (gravy). Az étterem szakácsa improvizált egy gyors mártást (masala) – paradicsomleves, joghurt és fűszerek keverékéből. Az étel hamarosan népszerű lett Skóciában majd a brit szigetek minden részén. Jelenleg 48 különböző recept létezik, amelyekben csupán a csirke az egyedüli megegyező alapanyag! A mártás lehet kókusztej, joghurt vagy/és paradicsommártás alapú, amit indiai fűszerekkel ízesítenek.
A következő tikka masala csirke recept egy gyors és egyszerű verzió, nem igényel pácolást, az eredmény pedig pikáns, ízletes – de vigyázat kissé csípős!
Hozzávalók
-
1 kis vöröshagyma, aprítva
-
1 zöld chili, magtalanítva, aprítva
-
1.5cm gyömbér, reszelve
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 ek mogyoróolaj
-
30 dkg bőrtelen csirkefilé (comb vagy mell)
-
1 csipetnyi chilipor
-
½ tk kurkuma por
-
1 tk garam masala por
-
½ ek barnacukor
-
½ ek sűrített paradicsom
-
20 dkg paradicsom konzerv (aprított)
-
½ dl zöldségleves
-
Kb 10 db curry levél (opcionális)
-
1 dl krémes vagy görög joghurt
-
1 maréknyi koriander, aprítva
Elkészítés
-
A hagymát, chilit, gyömbér és fokhagymát pasztává pürézzük.
-
A csirkehúst falat nagyságú darabokra vágjuk.
-
Az olajat egy nagy, nehéz aljzatú edényben felmelegítjük, a csirke darabokat megbarnítjuk, majd papírtörölközőn lecsurgatjuk. Ugyanabban a lábasban, állandó kevergetés közben 5 percig puhára sütjük a hagymás pasztát. Hozzáadjuk a fűszerporokat, és 1 percig tovább keverjük.
-
Hozzáadjuk a cukrot, sűrített paradicsomot, paradicsom konzervet és zöldséglevest, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd visszatesszük a sült csirke falatokat és hozzáadjuk a curry leveleket. Fedő alatt, alacsony hőmérsékleten 15-20 percig rotyogtatjuk.
-
Levesszük a tűzhelyről, belekeverjük a joghurtot és az aprított koriandert.
|