the-class
the-class
Tartalom
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Linkek/Links
 
Óra/ Clock
 
Számláló/Counter
Indulás: 2009-07-23
 
VILÁGKONYHA
VILÁGKONYHA : Sushi kezdőknek recep

Sushi kezdőknek recep

  2010.10.16. 18:44

Egy falat Japán..


Sushi kezdőknek recept

Sushi kezdőknek recept
 
  • előkészület: 20 perc
  • főzés: 20 perc
közepes

hozzávalók 4 főre 

  • 250 g friss, nyers lazac
  • 200 g sushi rizs
  • 2,7 dl víz
  • 20 ml mirin
  • vagy mirin helyett rizsecet vagy szaké (5%-os almaecet is használható) - ehhez fél ek kristálycukor, fél tk só
  • 3 nori lap
  • wasabi
 

story 

Azt hiszem, ez az az étel, amitől valaki vagy viszolyog, vagy imádja. Típusai függnek az elkészítés módjától. És itt rögtön hozzáteszem, semmi ördöngösség nincs benne. Azok, akik hajlandóak nekiállni, és figyelmesen követik a receptet, nem fognak csalódni.
Emellett több más fajta leírását is megtaláljátok a blogomban, képekkel kiegészítve, következő lépés a sushi haladóknak.
A receptet még jóuram maga tanulta kinn Japánban, amikor ott élt hosszú évekig. Mint minden japán dolognál, itt is fontos a tradíció, ezt illik követni, hiszen attól lesz a sushi valóban sushi, hogy odafigyelünk a részletekre is.
Alapvetően sem különösebb szakértelmet nem igényel, sem túl sok időt. A rizs főzési idejétől eltekintve, csak pár perc egy tekercs elkészítése, és már lehet is enni. (Ne kísérletezzünk másfajta rizzsel.)
Persze  a sushi rizs főzése külön tudomány. Önmagában is igen ragadós, így főzéskor törekedjünk rá, hogy ne legyen mancsos...
Az alapanyagok ugyan sajnos kicsit borsosak, de talán egyszer kíváncsiságból érdemes beruházni.
Azok, akik nem szeretik a nyers halat, próbálják ki füstölt lazaccal, és tegyenek hozzá egy csík krémsajtot. Ez ugyan egyáltalán nem tradicionális, de talán azok is szeretni fogják, akik eddig nem merték kipróbálni. Készülhet azonban avokádóval, uborkával, japán omlettel is.
 
 
Èlettani hatása: erősen savasít!
Fogyasztása csak lúgosító étellel együtt javasolt.
Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.

elkészítés 

  1. A sushi pontos elkészítéséről itt találsz képes leírást és segítséget.
  2. Mossuk át a rizst, amíg a leve már nem fehér. Tradícionálisan: minimum hétszer kell átmosni kevergetve, óvatosan dörgölve, hogy leváljon róla minden keményítő, majd háromszor keverés nélkül leöblíteni.
  3. Tegyük fel főni a vízzel. Kis lángon, fedő alatt, épp annyira, hogy csak kicsit forrjon, de ne zubogjon. Ha a levét elfőtte, vegyük le a gázról, tartsuk továbbra is lefedve, úgy, hogy a fedő alá egy konyharuhát teszünk. Hagyjuk így állni 30 percig, de ha lehet még tovább, hogy tovább puhuljon. Akkor kész, ha már nem gőzölög, amikor leemeljük róla a fedőt - vagyis kihűlt. 
  4. Az mirint kicsit langyosítsuk fel, ha nincs, akkor a rizsecetet vagy szakét keverjük el a cukorral és sóval, ez lesz a sushi-zu.
  5. Borítsuk a rizst egy olyan lapos tálba vagy edénybe, amiben szét tud terülni, majd apránként rácsorgatva, óvatosan, egy faspatulával forgassuk össze a cukros keverékkel, eközben hűl is. Ha kész, tegyük félre egy órára száradni. Ne fedjük le!
  6. Ha jól dolgoztunk, egy olyan rizst kell kapnunk, ami ragad, és ha bevizezzük a kezünket, akkor jól formálható.

Összeállítás:

  1. A norilapot (18 x 21cm), a rövidebb oladala mentén kettéhajtva, vágjuk félbe. Nyílt lánggal kicsit megkapathatjuk, hogy még ropogósabb legyen. Óvatosan...
  2. Tegyük sushitekerő gyékénytekercsre (makisu), a fényesebbik oldalával lefelé fordítva (ez lesz a külseje) és fedjük be rizzsel úgy, hogy a norilap egyik hosszanti oldalán egy 1 cm-es csíkot hagyjunk szabadon. Itt fog majd összetapadni a tekercs, amikor feltekerjük. Mielőtt a rizshez nyúlunk, mindig vizezzük be a kezünket, különben össze-vissza ragad majd. De ezt is módjával tegyük, mert a túlságosan vizes kéz miatt a nori elázhat és nyúlós, szottyos lesz. 
  3. A rizs közepén a hüvelyujjunkkal húzzunk egy vékony csík wasabit. Vigyázat! Nagyon erős.
  4. Erre középen egy csíkban fektessük a fél centi széles, kisebb csíkokra vágott halat. A lazacot, ha frissen vettük és nem fagyasztva, előtte fagyasszuk le és csak miután újra kiengedett használjuk fel! 
  5. Fogjuk össze a bambuszlapot, tekerjük fel, majd néhány erős mozdulattal húzzuk szorosabbra a bambusztekercs fogását. Ezt párszor ismételjük meg, amíg a tekercs jól össze nem tapadt, és formát nem nyert.
  6. Tekerjük ki, a közepénél vágjuk ketté. A két felet tegyük egymás mellé, és vágjuk 3 egyenlő részre. Ez adja a  hagyományos hatos maki csomagot.
  7. Tálaláshoz tegyünk szóajszószt egy lapos tányérkába, mellette egy csepp wasabival. Tradicionálisan ezt aztán elkeverik a szójaszószban, és ebbe mártják a sushit. 
 

ajánlat 

A leírásban szereplő halfagyasztást mindeképpen végezzük el, különben csúnya fertőzést kaphatunk be. A legnagyobb problémát általában a lelkes sushi készítő amatőrök okozzák, akik nem tudják, hogy a nyers halat illik előtte lefagyasztani és csak miután kiengedett, felhasználni és elfogyasztani. Ha a hal húsa élősködővel fertőzött - ami természetesen nem látható -, az csak ezzel vagy főzéssel pusztul el. Ne kísérletezzünk. Ugyanígy járjunk el bármilyen nyers hallal, amit a sushiba szeretnénk tenni.

Rövid kitérő a budapesti Sushi éttermekre:
Nehéz jót találni.
A legismertebb talán a Wasabi: elég hitvány minőség, ráadásul ehhez képest drága.
Planet Sushi: olyan étteremlánc, mint a Wasabi, de a minőség talán hangyányival jobb.
Sushi Sei: Jó.
Tokyo Sushi: hülyének nézik az embert, nagyon sok külföldi panaszkodik, hogy túlszámlázzák öket. Szerintem minket is. Csak elvetemülteknek.
Sushi An: nem ismerem  - hozzászólásokat várok, ha valaki már volt ott
I Love Sushi: Mintha suhshit árulnának McDonald´s-ban.
Fuji: so-so...
Takebayashi: mint minden ételkiszállításra hajlandó cégnél, itt is ráment ez a minőség rovására

Ès akkor jöjjön az igazi:
Okuyama no sushi
Aprócska hely egy alagsorban, semmi pompa, mintha egy iskolai menza alagsorában ülnél - mint amilyennek egy sushi bárnak lennie kell.
Óriási tévedés azt gondolni, hogy a nagy éttermekben kapjuk majd a legjobb sushit. Ezt a japánok is tudják - például, a volt főnököm Magyarországon. Az igazi sushi bárok kis helységek, 3-5 asztallal és pulttal.
Fantasztikusak.
Aki elöször próbálja a sushit, feltétlenül oda menjen.
Mivel a honlap nem megfelelöen üzemel, ezért itt az étterem elérhetösége: (remélem, nem azért, mert esetleg bezárt? Ha valaki arra jár, szóljon!)
Cím: 1036 Budapest, Kolosy tér 5-6.
Tel: +36 1 250 8256
Fax: +36 1 250 8256
Nyitva:
K-V: 13:00-22:00

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
Archívum
A blogban még nem található bejegyzés.
 
Társalgó/Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Háttérzene/Background music
 
NAPTÁR
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
Tartalom

Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!