the-class
the-class
Tartalom
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Linkek/Links
 
Óra/ Clock
 
Számláló/Counter
Indulás: 2009-07-23
 
DOLGOZATOK/ TESTS
DOLGOZATOK/ TESTS : ÉV VÉGI DOLGOZAT vendéglátás gyakorlat

ÉV VÉGI DOLGOZAT vendéglátás gyakorlat

  2010.05.09. 19:02

ÉV VÉGI DOLGOZAT
A dolgozat elkészítésére 90 perc áll rendelkezésre. (Egy alkalommal szünetre van lehetőség) 2 érdemjegyet lehet szerezni: tartalomra és külalakra. A kérdések az egész éves tananyagból álltak össze.
Összesen elérhető pont 60


ÉV VÉGI DOLGOZAT
A dolgozat elkészítésére 90 perc áll rendelkezésre. (Egy alkalommal szünetre van lehetőség) 2 érdemjegyet lehet szerezni: tartalomra és külalakra. A kérdések az egész éves tananyagból álltak össze.
Összesen elérhető pont 60
NÉV
OSZTÁLY
DÁTUM
EREDMÉNY
1. Mi a higiénia fogalma, melyek a jó gyakorlatok a higiénia betartására a vendéglátásban és az ételkészítési eljárás során? (4 pont)
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
2. Illeszd be az alább felsorolt tartósított élelmiszerek sorszámát a tartósítási eljárások táblázatába! (8 pont)
1. tartós tej 2. füstölt teaszalonna 3. paradicsompüré 4. tarja 5. kovászos uborka 6. savanyú káposzta
7. alkoholos meggy 8. körtebefőtt 9. tejpor 10. zöldbabkonzerv 11. aszaltgomba 12. mirelit borsó
13. bor 14. hering 15. libamáj 16. gyümölcs
Módszerek a tartósításra

Fizikai Kémiai Fizikai-Kémiai Biológiai (biotechnikai)  
Hőközlés (Pasztőrözés, ultrapasztőrözés) Alkohol Sózás Savanyítás (baktériummal)  
Hőelvonás (hűtés, fagyasztás) Szerves savak Pácolás Erjesztés (kovásszal)  
Víztartalom csökkentés (besűrítés, aszalás, szárítás) Szervetlen savak Füstölés    
Csírátlanítás Konzerválószerek Zsírba ágyazás    
    Cukrozás    




3. Kösd össze! Párosítsd össze az ételeket a sűrítési eljárásokkal! (7 pont)
habarás                     paradicsommártás
                                    gyümölcsleves
rántás                        karalábéleves
                                   csirkeaprólék leves
lisztszórás                posírozott hal mártása
                                   gombapaprikás
liszttel begyúrt vaj    tökfőzelék
4. Sorold fel az emberek érzékszerveit! Írd mellé, hogy melyik szervvel érzékeljük! (5 pont)
…………………………………………….
…………………………………………….
…………………………………………….
…………………………………………….
……………………………………………
5. Tisztítási, sütési veszteség (5 pont):
A konyhán feldolgozásra kerülő élelmiszereknek van Nettó és Bruttó tömege.
Pl. 15 kg burgonya esetében bruttó tömege a héjas burgonyának van. A konyhán történő feldolgozás során nem hasznosítjuk mind a 15 kg-ot, mert az össztömegből a tisztítási és a sütési eljárás módszeréből adódóan tömegveszteség lép fel.
Mintafeladat: 15 kg burgonyából hasábburgonyát készítünk. Számold ki a tisztítási veszteséget, ha a burgonya hámozása, darabolása közben 12%-ot elveszítünk. Mekkora lett a burgonya nettó tömege?
100% = 15 kg burgonya = 100% (bruttó tömeg = 100%)
1% = 15kg / 100 = 0,15 kg = 1% (bruttó tömeg/100% = 1%)
12% = 0,15 kg * 12 = 1,8 kg (bruttó tömeg * tisztítási veszteség % = tisztítási veszteség)
Nettó tömeg: 15 kg – 1,8 kg = 13,2 kg (bruttó tömeg – tisztítási veszteség = nettó tömeg)
Feladat: A 13,2 kg burgonya sütés alatt elvesztett tömege 16%. Számold ki, hogy mennyi hasábburgonyát kaptunk!
100% =
1% =
16% =
6. Sorolj fel legalább 3 ételt, amit valamely híres emberről neveztek el? (3 pont)
……………………………………
……………………………………
……………………………………
7. Sorolj fel a konyhához kapcsolódó helységeket! (6 pont)
előkészítők:……………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
raktárak:……………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………
mosogatók:…………………………………………………………………………………………….
8. Kösd össze! Az élelmi anyagok előkészítésének műveleteihez párosítsd a megfelelő alapanyagokat! Egy alapanyaghoz több megoldás is lehetséges. (7 pont)
finomra vágás                           hagyma
                                                    petrezselyem
szeletelés                                  kapor
                                                     burgonya
kockára vágás                           retek
                                                      gomba
metéltre (julienne-re) vágás   sárgarépa
                                                      zeller
hasábra vágás (bâton)             zöldpaprika
                                                       hús
cikkekre vágás                           paradicsom
                                                     káposzta
darálás                                       uborka
9. Sorold fel a bundázás típusait, írd mellé a készítésének módját! (4 pont)
………………………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………….
10. Az alábbi tésztákhoz írj süteményeket! (10 pont)
Gyúrt élesztős tésztából készült sütemények: ………………………………………………………
Blundel tésztából készült sütemények: ………………………………………………………………
Vajas tésztából készült sütemények: ………………………………………………………………….
Omlós tésztából készült sütemények: …………………………………………………………………
Felvert tésztából készült sütemények: ……………………………………………………………….
11. Mit nevezünk gasztronómiának? Karikázd be a helyes válasz betűjelét! (1 pont)
a) Szakácsművészet, a szakácsmesterség tudománya
b) Helyi ételspecialitások készítése a helyi borokhoz
c) Ünnepi étkezés

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
Archívum
A blogban még nem található bejegyzés.
 
Társalgó/Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Háttérzene/Background music
 
NAPTÁR
2024. Április
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Tartalom

Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal