Tápanyagok
JNM 2009.11.09. 21:36
Tápanyagok
Alaptápanyagok: fehérjék, szénhidrátok, zsírok
Védőtápanyagok: vitaminok, ásványianyagok
Járulékos tápanyagok: íz-, illat-, állományjavító anyagok
Fehérjék (proteinek)
• Amino-savakból épülnek fel
• Nélkülözhetetlen a sejtépítésben, de energiát is adnak
• A természetben 26 féle aminosav fordul elő, ebből az ételekben 22 féle található meg
• Létfontosságú az emberi szervezet számára
• Legnagyobb mennyiség a tojásban, tejben, és az állati eredetű ételekben
Élelmiszerek fehérjetartalma
• Liszt 11%
• Tojás 12%
• Sertéshús 20%
• Borsó 23%
• Téliszalámi 26%
• Sajt 32%
Szénhidrátok
• A növények fotoszintézise útján, szénből, oxigénből és hidrogénből létrejött vegyületek
• A cukorszerű szénhidrátok energiát adnak az emberi szervezetnek
• Leggyakoribb szénhidrát a szőlőcukor, gyümölcscukor és a galaktóz
Zsírok
Növényi eredetű zsírok
Állati eredetű zsírok
VITAMINOK (zsírban oldódnak)
• A vitamin (tojás, tej, tejtermékek) álmatlanság, depresszió, szemfertőzések
• D vitamin (gombákban, élesztőben) fogfejlődés, csontfejlődés, pikkelysömör
• E vitamin (növényi olajok, csírák, héjas gyümölcsök) kozmetika, gyomorfekély, nőgyógyászat
• K vitamin (paraj, paradicsom, káposztafélék) vérzékenység, csalánkiütés
VITAMINOK (vízben oldódnak)
• B1 vitamin (élesztő, máj, hús) reuma, migrén, sebészet
• B 2 vitamin (élesztő, hús, gabonamagvak) bőrpirosság, repedések a szájban, cukorbetegség, fogyás
• B 6 vitamin (gombákban, élesztőben, hús, zöld főzelékek) szédülés, bőrbetegségek
• B 12 vitamin (nyers máj, tojás, tejtermékek) iskolai fáradtság, herpesz, dekoncentráltság
• C vitamin (paprika, paradicsom, bogyós gyümölcsök, citrusfélék, savanyú káposzta) kimerültség, gyomor és bélbetegségek, skorbut, vérzések
Ásványi anyagok (makroelemek)
• Natrium Na (konyhasóban ) sejtpusztulás
• Kálium K (bab, borsó, lencse, banán) ingerlékenység
• Kalcium Ca (ivóvíz, tejtermékek, petrezselyem) fogak, csontok betegségei
• Magnézium Mg (gabonafélék, kenyér) ingerlékenység, szédülés
• Foszfor P (élesztő, hús, hal) csökken az energia
• Kén S (bab, lencse, állati belsőség) hasnyálmirigy és májzavarok
Ásványi anyagok (mikroelemek)
• Vas (vörösbor, spenót) fáradékonyság, vérszegénység, bőrszárazság
• Réz (tej, gomba) visszamaradás a növekedésben
• Cink (hüvelyesek, tojás) tanulási képesség romlása, sebgyógyulás
|