Növényi eredetű élelmiszerek: emberi fogyasztásra alkalmas növényi részek. Magas víztartalommal rendelkeznek (50-96%), cukorszerű szénhidrátokat tartalmaznak, ezért energiát adnak a szervezet számára. Rosttartalmuk magas. Védőtápanyagokban gazdagok, magas vitamin és ásványi anyagforrás.
Főzelékek: a sűrített főzelékek a magyar konyha sajátosságai, közép-európán kívül nem készítenek ilyen jellegű ételeket.A sűrített főzelékek főzéssel vagy párolással készülnek, sűrítési módjuk a rántás vagy habarás.
Főzeléknövények: tök, zöldbab, zöldborsó, lencse, burgonya, kelkáposzta, sóska, spenót, stb.
A sűrített főzelékeken kívül megkülönböztetünk angolos, franciás és lengyeles főzelékeket. A párolt zöldségre vajdarabkákat, morzsát, stb. teszünk. Az egyéb főzelékek közé a lecsó tartozik.