1. Szakáccsal szemben támasztott követelményekRequirements
Responsibility A szakács felelős a feladatok maradéktalan és gazdaságos ellátásáért, az ételek magas színvonalú elkészítéséért Felelős a higiénés és munkavédelmi és konyhatechnológiai előírások betartásáért. A rábízott gépek, berendezések, eszközök szakszerű és rendeltetésszerű alkalmazásáért.
Hygenic standards- Higiéniai követelmények (személyi higiénia, az üzem higiéniája)
Serving Tálalás: hagyományos (angol vagy francia tálalási módhoz igazodva tálakra, tálakba tálalunk, svájci tálalás (az ételeket tányérokra szervírozzuk)
Decorating Díszítés
Vendéglátó alapozó ismeretek 9. osztály
3-4. óra elmélet
1. A konyha kialakítása, berendezéseinek használata, rendeltetése The kitchen, equipment
A konyhákat az ételkészítés jellegének megfelelően különböző csoportra osztjuk:
Hot kitchen- melegkonyha
Cold (pantry) kitchen- hidegkonyha
- termelő hidegkonyha
Pastry kitchen- cukrászüzem
A konyha helyiségei:
Receipt of goods Áruátvevő helyiség, gazdasági bejáró (berendezése: asztal, mérleg, anyagmozgató eszközök)
Stores Raktárak:
Dry goods store - szárazáru-raktár.(berendezései: polcok, asztal, mérleg, mérőedény, raklap vagy dobogó)
Vegetable store- földesáru-raktár,
Egg store - tojásraktár (berendezése: csempézett fal, mosogatómedence, tárolóedények),
Freezers - hűtőraktárak (padlóösszefolyónak kell lennie),
Bakery products store- pékáruraktár (berendezések: fa polcok, kosarak)
Vegetables Növényi eredetű élelmiszerek: emberi fogyasztásra alkalmas növényi részek. Magas víztartalommal rendelkeznek (50-96%), cukorszerű szénhidrátokat tartalmaznak, ezért energiát adnak a szervezet számára. Rosttartalmuk magas. Védőtápanyagokban gazdagok, magas vitamin és ásványi anyagforrás.
Vegetable dishes Főzelékek: a sűrített főzelékek a magyar konyha sajátosságai, közép-európán kívül nem készítenek ilyen jellegű ételeket.A sűrített főzelékek főzéssel vagy párolással készülnek, sűrítési módjuk a rántás vagy habarás.
Főzeléknövények: tök, zöldbab, zöldborsó, lencse, burgonya, kelkáposzta, sóska, spenót, stb.
A sűrített főzelékeken kívül megkülönböztetünk angolos, franciás és lengyeles főzelékeket. A párolt zöldségre vajdarabkákat, morzsát, stb. teszünk. Az egyéb főzelékek közé a lecsó tartozik.